BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Десетки нарушения в кухни и кетъринг за детски градини и училища

????????????????????????????????????

Върховната административна прокуратура (ВАП) възложи на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) да извърши проверки на територията на страната за определяне на качеството и безопасността на храните от кухни на детски градини и на училища, както и на всички кетъринг дружества, осъществяващи изхранването в детски градини и училища.

Действията бяха започнати в началото на учебната година.

От констатациите на органите на БАБХ става ясно, че наред с изпълнение на нормативните изисквания (спазване на срока на годност на суровините и храните; осигуряване на лични предпазни средства, миещи и дезинфекционни средства; представяне на актуални записи към внедрените системи за управление на безопасността на храните; доставка на храни с индивидуално опаковани прибори и др.), са налице и случаи на несъобразяване на закона.

При извършените 1644 извънпланови тематични проверки в детски кухни майки и училищни столови бюфети и обектите по Закона за храните на територията на училищата за приготвяне на храна на място и в обекти тип кетъринг, са констатирани несъответствия, за които са връчени 41 бр. предписания и 2 бр. актове за установяване на административни нарушения. Предписанията са за установени несъответствия относно сграден фонд и технологично оборудване; предлагане на храни, които не отговарят на Наредба № 8/04.12.2018 г; необявяване на алергени в храните; неспазване програмата за обучение на персонала съм системата за безопасност на храните; неправилно съхранение на храни; липса на достатъчно количество разрешен биоциден препарат за дезинфекция и спазване указания за употреба; липсват термометри в хладилните съоръжения за съхранение на храни и за неправилно съхранение на храни.

При извършените 1229 извънпланови тематични проверки на кухни към детски градини и на кетъринг дружества, осъществяващи изхранването на детски градини и училища, са констатирани несъответствия, за които са издадени 25 предписания на кухни към детски градини и 7 в кетъринг дружества. Констатираните несъответствия в кухните към детски градини са свързани с несъответствия по сграден фонд и технологично оборудване; липса на регистрирано транспортно средство за превоз на обедното меню от централната сграда към филиала на детска градина, предлагане на храни, които не отговарят на Наредба № 8/04.12.2018 г. Издадените предписания в обектите, осъществяващи услугата кетъринг са за констатирани несъответствия по сграден фонд и оборудване; непредоставяне на доказателства за изпълнение на вътрешно мониторинговите програми за проби храни и отривки, в един обект е установено неправилно съхранение на храни и липса на отчитащо устройство за хладилно съоръжение.

Извършени са общо 2873 проверки, при които са издадени 73 предписания и са съставени 2 акта за установяване на административно нарушение.

Целта на възложената от ВАП проверка е обезпечаване на изискванията на Закона за храните – храната да е годна за консумация и да не представлява опасност за детското здраве.

The post Десетки нарушения в кухни и кетъринг за детски градини и училища appeared first on Blagoevgrad.eu.

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!