BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Г-жа Вера Георгиева : В Благоевград ще се справим с електронното обучение

Учениците от 2 "а" клас, Второ основно училище " Димитър Благоев"
Учениците от 2 „а“ клас, Второ основно училище “ Димитър Благоев“

 

Г-жа Георгиева е начален предовател в благоевградското училище „ Димитър Благоев“. Вече повече от седмица учениците й са преминали в обучение на електронен вариант. Какви са трудностите пред учители и ученици и готов ли е Благоевград да се справи с образование в извънредно положение? Изявената учителка на 2а клас ни отговори на тези и други въпроси и успокои родителите, че училището ще се справи с предизвикателството на дигиталното образование.

Как се провеждат дигиталните уроци и какви са трудностите за децата към момента?

-В тази сложна обстановка, нова за всички, учителите трябваше да решават как да работят от вкъщи за да спасят учебната година. И не само това: трябваше много бързо да се проучат платформи, сайтове, чат и други начини за активна връзка с учениците. В нашето училище работата е организирана по няколко начина – чрез Teams за големите, месинджър, вайбър и групи в Скайп и Фейсбук. Аз и моите второкласници всеки ден имаме уроци в Zoom. Домашните получавам в Seesaw.

-Проблемът, който касае всички родители е как да гарантираме достъп на всички ученици и дали училищата ни са готови да се справят?

-Учениците в моя клас имат отговорни и загрижени за образованието им родители. В момента, нищо че по-късно, се включва и последното дете. Днес от 22 деца в онлайн класната стая бяха 21, имахме петима гости. Студентката, която е на стажантска практика наблюдава всички уроци и си води бележки. Гости на работата ни в часа по БЕЛ беше директорката на нашето училище, старши инспектор за начален етап от РУО и още трима колеги. Засега избягваме да оценяваме учениците, но ги поощряваме.

-Какъв е съветът Ви към учители и родители в този момент?

-Работа трябва. Учителите да организират обучението присъствено онлайн или дистанционно. Често се бърка дистанционното с присъственото в реално време, макар и онлайн. При дистанционното обучение учениците или студентите получават задачи, които изпълняват самостоятелно в определен период от време. Тук липсва личният контакт. Много е важно родителите да оказват техническа помощ на децата. При мен в моя клас нещата се случиха.

-В сферата на догадките за сега, но ако извънредното положение продължи, ще се справят ли най-малките с това предизвикателство?

-Зависи от учителите, училището, родителите. Децата се справят много по-бързо от очакването.

-Какво може да се направи още, за да се подобри дистанционното дигитално обучение?

-Не бих могла да прогнозирам, какво ще се случи, но в момента имаме доста електронни ресурси. Доста издателства освободиха своите електронни учебници, Уча се също ни допуснаха до своите уроци. Обезпечени сме с ресурси и във времето напред учителите ще бъдат все по-уверени и все по-ефективни.

-Конкретно – кои ученици могат да се включат в електронното обучение и какво е нужно за тази цел?

-Всички деца и ученици заслужават да учат. Тези права са им гарантирани от законодателя. Няма някакви специални изисквания, за да се включат е нужен телефон, таблет, компютър. Вярвам, че повечето деца имат достъп поне до едно устройство. Чух някъде, че министерството обмисля как да преодолее този проблем.

-Как родителите да разпределят правилно времето между таблетите и книгите?

-Учителите се съобразяват със здравословните изисквания за работа с компютър и не си позволяват да превишават времевите ограничения. Домашните работи са почти на хартиен носител. Родителят трябва да намери начин да определи граници за използване на електронни устройства у дома.

Интервюто направи: Цвета Врангова-Митова

Източник: blagoevgrad-news.com

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!