BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Гешев оневини Горанов за смс-ите с Божков, дори без да ги е чел

Прокуратурата проверявала да не се злоупотребява с евросредства под лозунга „коронавирус“

Главният прокурор Иван Гешев обяви, че не е чел смс-ите, които са си разменяли финансовият министър Владислав Горанов и бизнесмена Васил Божков, но колегите му казали, че нямало нищо нередно. Това той заяви пред БНТ на въпрос дали прокуратурата ще предприеме нещо по случая. „Не си причиних това да чета публикуваните есемеси. Колегите казаха, че не виждат нещо в тях, което да налага проверка на министър Горанов„, каза в прав текст Гешев. От думите му се разбра, че държавното обвиение нито има намерение да обръща внимание на разкритията на намиращия се в Дубай Божков, нито поне да разпита Горанов за съдържанието на кореспонденцията. 

От въпросните смс-и става ясно, че министър и бизнесмен са поддържали близки отношения, включително и по отношение на намиращата се в рамките на МФ Държавна комисия по хазарта и нейната дейност, свързана с доскоро организираните от фирми на Васил Божков лотарийни игри.

Иначе бе натъртено, че прокуратурата не се притеснявала и страхувала да работи срещу министри. Имате примера с намиращият се в момента под домашен министър, но разследван и арестуван бивш министър на околната среда Нено Димов, каза Гешев.

Главният прокурор сравни Васил Божков с Цветан Василев, който е в Белград и е задочно подсъдим по делото КТБ. Според Гешев, и двамата действали по един и същ начин, по една и съща схема, която включвала и подобни действия и атаки по интернет, разпространяването на различна информация. Главният прокурор внуши, че те се криели на места, в които нямало демократичните ценности и принципи на Европейския съюз. Стана така, че не ЕС, а държави като Сърбия и такива от Близкия изток определят тези принципи, каза Гешев.

Шефът на държавното обвинение каза, че имало и нюанси при Божков, които очевидно трябваше да са свързани с казуса с футболния клуб „Левски“. Гешев обяви, че обвиняемия не бил никакъв левскар, след като правел всички тези неща с акциите сега.

„Това е подигравка с един от най-великите български клубове, подигравка с името Левски. Това е поредна защитна стратегия и опит за дебалансиране на държавата. Това правеше и Цветан Василев. Божков не се интересува от съдбата на този клуб, той не е левскар. Никой, който милее за този клуб, няма да постъпи по този начин. Той вкара клуба в политически и адвокатски трикове“, коментира Гешев. В същото време той каза, че „Левски“ не е тема на прокуратурата.

Главният прокуро заяви, че към момента срещу Божков има 11 обвинения по едно разследване. Имало и второ разследване, свързано с насилствени действия, включващи и изнасилвания и убийства, по което нямало повдигнати обвинения, но се работела много бързо и упорито.

Главният прокурор отново разви тезата, че има някакъв кръг, чийто общ враг била прокуратурата. Този кръг бил от хора обвиняеми и подсъдими с огромен ресурс. В същото време Гешев отрече прокуратурата да работи по списък, по който да отстрелва точно определени бизнесмени, но пък даде да се разбере, че това ще продължи.

Шефът на прокуратурата каза, че прокуратурата проверявала и следяла да няма злоеупотреба при пренасочването на евросредства към борбата с коронавируса. На въпрос как ше коментира действията на европейския главен прокурор Лаура Кьовеши по този въпрос Гешев обяви, че българската прокуратура го е направила много преди нея.

Главният прокурор благодари на лекари и полицаи за работата им по отношение на борбата с коронавируса. Той отбеляза важността на работата на Националния оперативен щаб. За политиците пък каза, че са се държали така, както са се държали в исторически аспект след Освобождението по идентичен начин. „Държавата е създадена за това, за да налага правилата по отношение на тази малка част от гражданите, които не спазват правилата в интерес на тази голяма част, над 90% от хора, които спазват правилата“, заяви главният прокурор, но натърти, че само у нас е видял държавата да се моли сутрин, обед и вечер на нарушителите да спазват правилата.

Източник: blagoevgrad-news.com

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!