BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

В Симитли почетоха рождението на Апостола

18-и юли, денят, в който се роди Дякона. Денят на Васил Левски.

183 години безсмъртие и велики подвизи в името на род и Родина почетоха десетки симитличани в 18-ия ден от юли. С венци и цветя на признателност обществеността в Симитли преклони глава пред Апостола.

Въпреки дъждовното време, симитличани показаха уважението си пред делото на една от най-светлите личности в историята на България. Ученици от СУ „Св. Св. Кирил и Методий“ град Симитли разказаха за живота и делото на Апостола. Цветя и венци пред бюст-паметника на Левски поднесоха кметът на община Симитли Апостол Апостолов, директорът на СУ Симитли Таня Янкова, зам.-директорът Йорданка Памуклийска, фенклубът на ПФК“ Левски“ в Симитли и граждани.

Васил Кунчев е роден в Карлово през 1837 година. След смъртта на баща си 15-годишното момче отива при брата на майка си – архимандрит Василий, който е таксидиот на Хилендарския манастир в Карлово и Стара Загора. През 1859 година е ръкоположен за йеродякон. Решава да се посвети на революционната борба, “захвърля расото” и в начало на 1862 година отива в Белград, където Георги Раковски подготвя Първата българска легия. Заради своите умения Васил Кунчев получава прозвището Левски. Участва в четата на Панайот Хитов, а сетне и във Втората българска легия на Раковски. Левски става един от идеолозите на българската национална революция. Негово дело е създаването на Вътрешната революционна организация, която започва да гради в началото на 1869 година. Апостолът на свободата е убеден, че “нашето дело зависи от нашите собствени усилия”. Той е заловен в Къкринското ханче край Ловеч в края на 1872 г. Процесът срещу Левски е в София, а присъдата му – смърт чрез обесване, е произнесена през януари 1873 година и следващия месец е изпълнена.

The post В Симитли почетоха рождението на Апостола appeared first on Blagoevgrad.eu.

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!