BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Водещи световни журналисти идват в София за първата конференция на WPI

World Press Institute, медийна организация, базирана в Съединените щати, организира конференция в България, озаглавена “Нови хоризонти в журналистиката”. Събитието, партньори на което са Фондация “Америка за България” и Асоциацията на европейските журналисти, ще се състои на 13 и 14 март в зала 8 на НДК и събира на едно място водещи имена в американската и световната журналистика.

В София пристигат имена като:

  • Джеймс Фaлоуз – старши кореспондент на американското списание The Atlantic. Фалоуз работи за изданието от края на 70-те години на миналия век. Той има богат опит като чуждестранен кореспондент, а освен това е работил в администрацията на президента Джими Картър, като е подготвял речите му;
  • Майкъл Монтгомъри – продуцент на радио/подкаст поредицата за разследваща журналистика “Reveal” на Центъра за разследваща журналистика в Калифорния. Той е носител на множество журналистически награди и журналист с дългогодишен опит в сферата на радиото, телевизията и печата, Монтгомъри е сътрудничил с Асошиейтед прес, Ен Пи Ар, Би Би Си, Ей Пи Ем и “Фронтлайн”;
  • Пол Стайгър – основател, главен редактор и изпълнителен директор на ProPublica, онлайн платформа за разследваща журналистика, от 2008 до 2012 г. За този период журналистите от ProPublica получават две награди „Пулицър“ през май 2010 г. и май 2011 г.

WPI е организация с близо 60-годишна история, която насърчава свободата на пресата и дава възможност на журналисти от цял свят да посетят САЩ, в рамките на обучителна програма. До момента от възможността са се възползвали над 500 действащи журналисти от 94 държави, в това число и 10 представители на български медии.

Сред участниците в конференцията ще бъдат стипендианти на WPI, известни журналисти от Южна Африка, Финландия, Германия, Украйна и България.

Конференцията е насочена към професионални журналисти, както и към граждани с интерес по темата разследваща журналистика, свобода на словото и нови формати за разказване на истории. Пълна програма на събитието може да бъде открита на уебсайта на конференция, където може да се регистрирате и купите билети. Организаторите са предвидили символични цени за подобно събитие с отстъпка за ранни записвания и с намаление за студенти.

Източник: blagoevgrad-news.com

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!