BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

България ще харчи от еврофондовете, получава 812 млн. евро и достъп до 40 млрд. евро за борбата с COVID 19

 

Българският премиер Бойко Борисов направи публични изявления с послание, че ЕС не помага адекватно на България в контекста на коронавирусната криза.

Пред EUROACTIV България  обаче бившият вицепремиер Ивайло Калфин коментира, че фактите са по-различни.

Ето какво каза Калфин:

„Финансовият принос на ЕС за мерките за смекчаване на отрицателните ефекти на коронавируса е ограничен до това да ни позволи да използваме еврофондовете, които все още не сме договорили, каза Борисов по време на пресконференция на 22 март в София. В подобен тон министърът на финансите Владислав Горанов посочи, че тези средства са всъщност “нашите пари”.

Коментарите им бяха в отговор на нарастващите опасения за пълната липса на осезаеми мерки в социалната област и икономиката. Извънредната пресконференция беше свикана като реакция на ветото, което президентът Румен Радев наложи върху извънредното законодателство, прието от парламента. Един от аргументите на президента беше липсата на всеобхватен икономически пакет в отговор на настъпващата криза.

Какви са обаче фактите?

Комисията реагира много бързо след избухването на COVID-19 епидемията. Тя мобилизира всички налични средства и развърза ръцете на националните правителства, като премахна ограниченията за държавна помощ и прекомерен дефицит. Всъщност това са единствените налични инструменти, които улесняват изразходването на публични средства. Фискалните мерки са концентрирани и съгласувани в Инвестиционна инициатива в отговор на коронавируса. Тази инициатива мобилизира всички фондове на ЕС, които са на разположение на този етап от многогодишната финансова рамка и предлага приоритети, които са общи за държавите членки, като все пак им дава свободата да разработват свои собствени мерки.

Има три източника, финансиращи Инициативата. Първият – незабавното прехвърляне на 8 милиарда евро от резервите за ликвидни нужди, последвани от неизразходваните пари от Европейските структурни и инвестиционни фондове в размер на 29 милиарда евро. С този втори източник свежите пари на разположение на националните власти се увеличават до 37 милиарда евро. Третият източник са кохезионните фондове, предоставени в националните пакети, които все още не са договорени и биха могли да бъдат използвани за смекчаване на ефектите от коронавируса по преценка на държавите членки.

Инвестиционната инициатива в отговор на коронавируса е добре обяснена, с разбивка по държави членки в публичен документ. Той ясно показва, че България трябва да получи 812 млн. евро свежи пари от бюджета на ЕС и да преприоритизира 546 млн. евро недоговорени средства. Следователно, общата налична сума е 1.358 млрд. евро, което далеч надхвърля наличните в момента средства.

След приемането на Инвестиционната инициатива в отговор на коронавируса двама еврокомисари – Елиза Ферейра и Никола Шмит подписаха писмо до всяко правителство, в което обясниха инициативата, като отбелязаха, че сумата, която трябва да бъде върната в бюджета на ЕС от 2019 г. може да бъде задържана, както и сумата за авансовите плащания. В случая на България Комисията се ангажира да предостави на разположение 328 млн. евро до началото на април.

Освен това ЕК адаптира правилата за разгръщането на Фонда за солидарност на ЕС, а Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) обяви наличието на ресурс в размер на 40 милиарда евро, който да бъде използван във финансови инструменти за осигуряване на допълнителна ликвидност за малките и средни предприятия и дружествата със средна капитализация.

В заключение, факт е, че освен възможността да се мобилизират неизразходваните европейски фондове за смекчаване на негативните последици от COVID-19, България ще получи допълнителни 812 млн. евро свежи пари от бюджета на ЕС, както и ще има достъп до допълнителния пакет от 40 милиарда евро, предоставен от ЕИБ.“

 

 

Източник: blagoevgrad-news.com

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!