BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Бури с риск от градушки над страната

В следващите 48 часа времето ще промени своя ход към захлаждане с валежи, гръмотевични бури и риск от градушки. Причината е формирането на зона с ниско атмосферно налягане над Италия и мощен студен фронт, който преминава над България от северозапад на югоизток.

Днес все още температурите ще са високи и около обяд ще достигнат максимума си – между 25 и 30 градуса. По същото време ще се усили и вятърът – ще духа осезаемо по-силно преди обяд и в ранния следобед в западните райони, по-късно и на изток.

Условия за бури с интензивен валеж, мощен порив на вятъра, гръмотевична активност и риск от градушка ще има в часовете следобед и привечер – първо в Северозападна България, след това и в централните райони на страната. Почти без валежи ще остане в Източна България. В 9 области на страната е в сила жълт код за интензивни валежи, информира NOVA.

В нощта и в четвъртък нахлуването на по-хладен въздух ще продължи. Денят ще е предимно облачен. Валежите на северозапад постепенно ще отслабват. Остават предпоставките за гръмотевични бури с градушка. Температурите в най-топлата част на денонощието ще са между 15 и 20 градуса.

В петък и през почивните дни ще е прохладно сутрините, с температури около 10 градуса, в следобедните часове термометрите ще показват около 20-22 градуса. Слънцето ще пробие и ще се показва по-често. В петък са възможни слаби превалявания на изолирани места в централните райони на страната. Почивните дни ще започнат с разкъсана облачност до слънчево време в събота. В неделя след обяд от северозапад облачността отново ще започне да се увеличава с потенциал за валежи до вечерта в Северозападна България.

Концентрацията на прах от пустините на Африка все още е видима над голяма част от страната. От четвъртък нататък преносът на въздух от югозапад ще се измести към Турция, а въздухът в страната ще се изчисти.

The post Бури с риск от градушки над страната appeared first on Blagoevgrad.eu.

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!