BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Борисов прие като правилно ветото, но обвини президента в егоцентризъм и популизъм

Като проява на егоцентризъм, политически ПР и популизъм определи премиерът Бойко Борисов днешното изявление на президента Румен Радев по повод налагането на вето на част от Закона за извънредното положение. Премиерът даде брифинг в Министерския съвет, като в продължение на час изнесе монолог, в който обясни своето виждане за критиките, част от които се оказа, че приема.

 

„Мъката ми е, че вместо да говорим в един глас за правилните неща, някой реши да се прави на популист“, обобщи Борисов, след като говори почти час. Премиерът изрази надежда, че на извънредното си заседание утре парламентът ще разгледа ветото и ще изчисти спорните текстове.

 

Поредното противопоставяне между правителството в лицето на премиера Бойко Борисов и Румен Радев идва точна седмица след като двамата се срещнаха и обсъдиха създалата се ситуация и извънредното положение. Миналата неделя министър-председателя обяви, че те ще оставят противоречията си назад, докато трае кризата с коронавируса.

 

Изненадан

 

Премиерът обяви, че от неделя до днес е имал две срещи с Румен Радев, като включително в четвъртък в президентството е бил целият Национален оперативен щаб. На въпрос за нарушеното примирие с президента Борисов каза, че въпросът не е към него. „Всички се съгласихме миналата неделя, че мерките на правителството са най-добрите в Европа. И ги изпълняваме. Кое налагаше днес да ме нападнат в гърба така“, посочи премиерът.

Бойко Борисов обяви, че е изненадан от реакцията на президента, тъй като всеки ден му е докладвал какво прави правителството. Премиерът твърди, че днес в 10 часа, два часа преди изявлението, е говорил с Радев.

 

Президентът го уведомил за два от аргументите си за връщане на закона – частта за спекулата и възможността за санкции при разпространение на невярна информация. „Казах му, че ще ги прегласуваме тези текстове, защото аргументите са му правилни“, увери Борисов.

 

Удобно забрави, че предложението е на БСП

 

Премиерът посочи, е президентът удобно е забравил, че предложението за спекулата е на БСП. „Ние го приехме, за да има консенсус и да имаме закон“, каза Борисов. Приетите текстове бяха остро атакувани от бизнеса, който обяви, че това е връщане към централизиране икономика, което ще доведе до дефицит на стоки, черна борса, спекула и затваряне на търговски обекти.

Според премиерът по отношение правомощията на армията президентът е трябвало да отиде в парламента и да се заинтересува какво ще се приема. Борисов посочи, че армията ще се използва единствено когато полицаи, пожарникари и социални служби „омалеят“. Законът дава право на военните да задържат лица, да правят проверки на документите им, да регулират движението и да охраняват важни обекти.

 

Не съм безотговорен и популист

 

По повод критиките, че правителството няма нито една конкретна икономическа мярка в защита на социално слабите, Борисов обясни, че в нито една страна няма нищо конкретно, а само намерения. „Ако сме безотговорни и популисти, веднага ще дадем парите. Защо по време на служебното правителство Радев не даде парите за грипените на медицинските сестри“, попита той.

Премиерът посочи, че лесно би могъл да освободи резерва, но той дава сигурност. Борисов увери, че ако кризата трае месец-два, веднага ще бъдат извадени пари, за да се дадат на най-нуждаещите се. „Трябва да се мисли. Първо за парите на пенсионери, лекари, лаборанти и чак тогава да видим къде и какво точно да подпомогнем“, посочи той.

 

Нов епизод от конфликта

 

Преди демонстрираното сближаване на позициите между премиер и президент миналата неделя двамата няколко пъти използваха медиите като канал за комуникация и взаимни нападки. В началото на февруари Румен Радев обяви, че сваля доверието си от правителството. В отговор от ГЕРБ заговориха за задвижване на процедура за предсрочно отстраняване на президента, но впоследствие се отказаха от идеята. Последният им задочен спор през медиите беше на 12 март и беше свързан с коронавируса.

Източник: blagoevgrad-news.com

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!