BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Благоевградският театър представя тази вечер премиерата на комедията „Тартюф“

Днес се проведе пресконференция на Драматичен театър „Никола Вапцаров“ – Благоевград, по случай премиерата на „Тартюф“ по Молиер – най-новото попълнение към репертоара на театъра. На срещата присъстваха директорът на театъра Маргарита Мачева и заместник-директорът по административните въпроси, които представиха част от творческия екип на представлението – режисьорът Дамян Тенев, сценографът Радостина Тодорова и актьорите Нено Койнарски, Ния Кръстева и Кънчо Кънев.

„За да надвиеш този свят, стани, какъвто той е…“ с този цитат на Шекспир откри своето слово режисьорът на „Тартюф“. Неговото решение за спектакъла не е да представи главния герой като злодей, а като светец, попаднал сред лицемерие и поквара, за когото единствен начин за оцеляване е да поеме от този свят и да се измени.Модерната сценография и костюмите в спектакъла са дело на Радостина Тодорова. За визуалната концепция на представлението тя сподели, че яркото, изкривено и гротескно сценично пространство, заедно с цветните и деформирани персонажи, контрастират на фона на „небето“ – светло, леко, въздушно пространство, което живее заедно с героите на сцената. „Това, че сме търсили и използвали модерни и ярки изразни средства, ще помогне на зрителите да ни възприемат лесно и да припознаят реални съвременни образи.“ – допълни актрисата Ния Кръстева, която изпълнява ролята на Елмира в представлението.

Кънчо Кънев, който е в ролята на нейния съпруг Оргон, отбеляза, че представлението стои с ясна и категорична гражданско-обществена позиция: „Изкуството трябва да се занимава с проблемите на обществото. Не просто да е атрактивно и забавно, но да има и ясно поставени въпроси и да стои с твърда позиция по тях. Това е един от най-големите плюсове на нашата професия.“

Най-новото попълнение в трупата на Драматичния театър – актьорът Нено Койнарски, има трудната задача да се превъплъти в самия Тартюф – най-известния лицемер в световната литература.

Предизвикателството, с което се е сблъскал по време на репетиционния процес е метаморфозата, през която преминава героят – от светец и символ на доброто, до самото зло. Той успешно и въздействащо се справя с тази задача, като ще провокира зрителите да си зададат много въпроси, след като излязат от театралния салон.

След първото представление в четвъртък и втората премиерна дата – 18.09.2020 г., зрителите ще могат да гледат спектакъла „Тартюф“ на 29.09.2020 г. Билети на касата на Драматичен театър „Никола Вапцаров“, както и онлайн.

The post Благоевградският театър представя тази вечер премиерата на комедията „Тартюф“ appeared first on Blagoevgrad.eu.

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!