BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Бивш заместник-министър на финансите е осъден за причиняване смъртта на двама в тежко ПТП след окончателното решение на ВКС

Влезе в сила определеното от Върховния касационен съд окончателно решение, с което е осъден бившият заместник-министър на финансите Красимир Катев от състав на ВКС от 22 май тази година.

С него ефективното наказанието на подсъдимия Катев от 3 години и 6 месеца лишаване от свобода при общ режим, постановено с решение на Апелативния съд във Варна, е намалено от Върховния касационен съд на 3 години лишаване от свобода с петгодишен изпитателен срок. С окончателното решение на ВКС останалата част от решението на Апелативния съд във Варна остава в сила, а именно Катев е лишен от право да управлява МПС за 6 години.

В тежест на признатия за виновен за тежката катастрофа, отнела живота на двама млади мъже, и причинила средна телесна повреда на тъщата на заместник-министъра, са направените по делото разноски над 10 000 лева по време на двете разглеждания на делото в Добричкия окръжен съд, в Апелативния съд във Варна и във Върховния касационен съд.

52-годишният Катев е предаден на съд с обвинителен акт на Окръжната прокуратура в Добрич за това, че на 22 август 2012 г. на кръстовище за кариера „Момчил“ в посока Балчик при управление на автомобил „Фолксваген туарег“ нарушил правилата за движение. Подсъдимият навлязъл в лентата за насрещно движение с висока скорост и при почти челен удар в автомобил „Опел вектра“ по непредпазливост причинил смъртта на неправоспособния му водач. По-късно починал и неговият спътник. И двамата мъже от опела са били без предпазни колани.

Возещата се в автомобила на заместник-министъра негова тъща получила средна телесна повреда, изразяваща се в счупване на лъчева и лакетна кост.

Ефективна присъда за тежкото пътнотранспортно произшествие е произнесена от състав на Добричкия окръжен съд на 1 юли 2016 г. при повторното разглеждане от първоинстанционния съд. С нея Катев е осъден на 4 години лишаване от свобода, които трябва да изтърпи в затворническо общежитие от открит тип. С присъдата е лишен и от право да управлява МПС за срок от 6 години.

По-късно въззивната съдебна инстанция го осъжда на 3 години и 6 месеца затвор при общ режим.

След повече от седем години Катев окончателно е признат за виновен и осъден условно от състав на Върховния касационен съд.

Източник: blagoevgrad-news.com

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!