BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Бернската конвенция ще ревизира ОВОС на магистрала „Струма” през Кресненски пролом

Днес комитетът на Бернската Конвенция за опазване на дивата европейска флора и фауна продължи наблюдението върху случая Кресненски пролом и магистрала “Струма”. Решението на комитета гласи, че до март 2021 е необходимо да се проведе спешна експертна мисия на конвенцията в България, която да се извърши в координация с Европейската комисия. Мисията ще анализира отново всички алтернативи за трасето на Лот 3.2. в района на пролома и доклада по ОВОС от 2017 г. и вероятно ще доведе до ревизия на решението по ОВОС за магистралата. За тази цел мисията ще консултира всички заинтересовани страни, включително и природозащитните организации.

С 9 гласа за и 6 против Комитетът почти взе решение да се отвори досие в Бернската конвенция – само един глас не беше достатъчен за такова решение. Както посочи представителят на Германия, който заедно с представителя на Люксембург, се застъпиха най-твърдо за отварянето на досието, България вече не е спазила конвенцията и това е правно основание за отваряне на досие.

Случаят се наблюдава от 2014 година, като така нареченото „потенциално досие” е заради неспазването от страна на България на препоръките на конвенцията, които са магистралата да се построи изцяло извън пролома и сегашният път да е локален за местните хора от Кресна.

Днешното решение показва, че през 2021 година България има последен шанс да избегне наказателни процедури от Европейската комисия и Съвета на Европа – и това може да стане само при ревизия на ОВОС и избор на алтернатива извън Кресненски пролом.

The post Бернската конвенция ще ревизира ОВОС на магистрала „Струма” през Кресненски пролом appeared first on Blagoevgrad.eu.

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!