BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Ансамбъл „Пирин“ между изкуството и политиката: Спасение или унищожение

Призиви за спасяването на ансамбъл „Пирин“  заливат социалните мрежи от седмици….Политици, граждани и артисти се изказват като последна инстанция, дават „диагнози“ и предписват „лечение“ за светинята на Пиринския край. Едните казват, че ансамбълът трябва да бъде спасен, другите питат – от какво. Призивите са повече от емоционални, но диаметрално различни, а истината…тя е някъде по средата, но малцина се интересуват от нея.

Без да навлизам в подробности, ще кажа, че когато наблюдаваш отстрани, оставаш с усещането, че проблем наистина има. Когато се задълбочиш повече в темата разбираш, че всъщност разединението, което разкъсва ансамбъла отвън и отвътре е по-страшно от всичко, за което пишат двата лагера.

„Ябълката на раздора“ е веднъж Петьо Кръстев, който след конкурс се завърна начело на ансамбъла и втори път – хореографът Мирослав Димитров и диригентът Стоимен Добрев, за които се твърди, че са принудени да подадат оставки. Та, тези три имена умело се въртят в пространството и върху тях се градят тезите и на недоволните, и на доволните от така стеклите се обстоятелства.

Разбира се, случаят се използва умело от всеки, който иска да „трупа“ точки на гърба на тази велика институция, каквато е ансамбъл „Пирин“.  Статуси във Фейсбук и две противоположни петиции се борят „да спасяват“ ансамбъла, играейки  по тънката струна на обществената любов и уважение към него.

Бившият зам. кмет Хр. Шопова също се включи в онлайн диалога, публикувайки емоционален статус в социалната мрежа, като основната теза в написаното е, че настоящото ръководство на община Благоевград “ руши“ и „дискредитира“ ансамбъла.

Разбира се, тя демонстрира подкрепа за тези, които се чувстват обидени и онеправдани в ситуацията. Засвидетелства обич и уважение към ансамбъла, но волно или неволно предизвиква разделение. В допълнение, политическия привкус на написаното не може да бъде отречен, защото тя неминуемо е част от политиката и това със сигурност,  дава своето отражение:

Написаното от Христина Шопова би изглеждало далеч по-обективно, ако липсваха хора свързани по един или друг начин с ансамбъл „Пирин“, които да казват и пишат друго. А такива има. Те не само отричат „апокалипсиса“ на ансамбъла, но и твърдят, че вътрешното разделение, подклаждано именно от „външни сили“ е това, което е пагубно и ако не бъде спряно, то съдбата на тази емблема ще бъде поставена под въпрос.

Със статус във Фейсбук Мартин Влахов,  хореограф и танцьор от ансамбъл „Пирин“ също изрази своята позиция за случващото се. Написаното от него противоречи на това, което пише Шопова, а той дори коментира част от думите и, както и тези на свои колеги, настоявайки, че единството ще запази ансамбъла, а не умишленото разделение. Влахов пише и за действия, за които се говори отдавна и които са нелицеприятни за част от артистите на ансамбъл “ Пирин“, като не споменава имена, но индиректно потвърждава съмнения, които се носят в пространството от години. Имало ли е нерегламентирани плащания, нерегламентирани участия на някои от танцьорите и изпълнителите?  Упражняван ли е натиск върху артисти и от кого? Много въпроси повдига написаното от Влахов:

 

 

Разминавато е очевадно, а истината е все така забулена в съмнения, всички гледни точки са диаметрално различни и трябва да бъдат чути, осмислени и анализирани внимателно. Единственото ясно е, че ансамбъл “ Пирин“ е разкъсван от интриги и разделение, след които  може би, наистина ще се нуждае от „спасение“.

Мисля си, че онези, които твърдят, че милеят за ансамбъла трябва да са много внимателни в думите си, защото истинската обич обединява, а не разделя. Истинската грижа подкрепя, а не руши. Ансамбъл „Пирин“ не заслужава да бъде разделян от политика и интереси, а някои хора със сигурност не заслужават ансамбъл „Пирин“.

 

Източник: blagoevgrad-news.com

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!