BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Ананиев: Няма да предложа удължаване на извънредната обстановка

Министърът призна, че има нарастване на случаите на зараза с коронавирус у нас, но каза, че то е контролируемо и разпространението е клъстерно

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев съобщи, че няма да предлага удължаване на извънредната епидемична обстановка, която е в сила още 10 дни.

„Това не означава, че не трябва да спазваме основни противоепидемични правила като социална дистанция и дезинфекция“, каза Ананиев  тази сутрин пред Дарик радио.

По думите му досегашните мерките на правителството са задържали заболеваемостта ниска.

„Има тренд на нарастване, но е контролируемо и разпространението е клъстерно. Ще свалим броя на вирусоносителите на по-ниско равнище“, каза Ананиев.

Според него тестовете показват, че 5% от изследваните са заразени и това свидетелства за ефективността на мерките. Ананиев каза, че България има едно от най-ниските равнища на заболеваемост в света.

Ананиев каза, че клъстерното тестване дава по-добри резултати от масовото, което пък няма как да охване 100 процента от населението.

„Ограничаваме огнището на заразата и намаляваме разпространението на вируса в останалата част на страната“, каза министърът.

По думите му строгите мерки не могат да бъдат върнати, защото никой не може да каже какво е равнището на заразяване.

Ананиев посочи, че в момента здравните министри на ЕС обсъждат критерии за допускане на граждани на трети страни в съюза. Решение се очаква да вземат на след 1 юли.

Източник: blagoevgrad-news.com

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!