BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Американският университет с водещи места в рейтинга на българските висши училища

Университетът е лидер в четири от пет направления при индикаторите за най-ниска безработица и най-високи средни заплати на завършилите

Въпреки предизвикателствата на времето Американският университет в България (АУБ) отново е водещ университет в класацията на образователното министерство. АУБ запазва челни позиции в петте от направленията, които оценява Рейтинговата система на висшите училища в България. За 2020 г. висшето училище е лидер в специалност „Администрация и управление“ и дели първото място по „Обществени комуникации и информационни науки“. АУБ заема второто място при „Политически науки“, „Икономика“ и „Информатика и компютърни науки“*.

Рейтингът показва още, че АУБ е водещ и по отношение на показателите „Безработица“ и „Най-високите средни заплати в страната“ сред завършилите в следните четири специалности: „Администрация и управление“, „Икономика“, „Политически науки“ и „Обществени комуникации и информационни науки“.

За нас е изключително важно, че успяваме да задържим позициите си на водещ университет в България в днешните турбулентни врмена“, сподели в.и.д президентът на АУБ Дейвид Еванс. „Заслугата, разбира се, е на цялата общност на Американския университет: на нашите преподаватели, на нашите талантливи студенти и на служителите ни, които заедно се справят с предизвикателствата, които ни поднесе 2020 година. Специални благодарности и на нашите възпитаници, които както винаги безрезервно ни подкрепят“.

В специалностите „Администрация и управление“, „Икономика“, „Политически науки“ и „Обществени комуникации и информационни науки“ унивреситетът заема първото място и в категория „Престиж“. Американският университет остава безапелационен лидер при всичките пет дисциплини по отношение на социално-битовите и административните услуги.

Българската рейтингова система на университетите има за цел да подпомогне потребителите на образователни услуги в избора им на университет. Тази година тя оцени 52 университета в България, които предлагат образование в различни специалности, групирани в професионални направления. Системата сравнява академичните дисциплини във висши учебни заведения, които имат акредитация в България, и определя рейтинга на академичните програми въз основа на повече от 100 показателя, включително преподаване и обучение, университетска среда, социално-битови и административни услуги, научни изследвания, престиж, кариерно развитие, реализация на пазара на труда и регионална ангажираност.

* В текста като направления са използвани названията на специалностите в АУБ. Съответствието между тях и наименованието, използвано в рейтинговата система, вижте тук:

  1. Бизнес администрация = Администрация и управление
  2. Журналистика и масови комуникации = Обществени комуникации и информационни науки
  3. Икономика = Икономика
  4. АУБ предлага две специалности, които спадат към съответното направление. Специалностите са „Компютърни науки“ и „Информационни системи“ = Информатика и компютърни науки
  5. АУБ предлага две специалности, които спадат към съответното направление. Специалностите са „Политически науки и международни отношения“ и „Европеистика“ = Политически науки

 

Източник: blagoevgrad-news.com

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!