BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Авторски концерт по повод 60-годишния юбилей на проф. д.изк Йордан Гошев

Камерен авторски концерт на проф. д.изк. Йордан Гошев и приятели бе представен в Югозападния университет „Неофит Рилски“. Концертът е по повод 60-годишния юбилей на проф. д.изк. Йордан Гошев.

В програмата на концерта бяха включени едни от най-добрите производния на проф. Гошев от различни творчески периоди – „10 скици пиано“ (2017), „Прелюд и фуга“ за орган (2018), „Метаморфози“ за отбой и пиано (1998), „Пет скици“ за тромбон и пиано (1983), Сюита №1 (1997) – „Полет на кълвача“, „Песента на враните“, „Маймунарник“, „Танцът на мечките“, „Три етюда за пиано“ (2002 г.) – Allegreto, Prestissimo, All. Vivance. Те бяха изпълнени от Анелия Господинова – пиано, д-р Стефан Далчев – пиано, проф. Ростислав Йовчев – пиано, проф. Атанас Карафезлиев – тромбон и Константин Кожухаров – обой.

Артистичният директор на Националния студентски фестивал проф. д-р Емил Куков отбеляза, че концертът е едно от най-значимите събития в програмата на фестивала. Той припомни, че само преди няколко месеца проф. Гошев получи две големи отличия – „Златен век“ от Министерството на културата и „Златна лира“ от Съюза на българските музикални и танцови дейци.

За творчеството на проф. Гошев говори и проф. Йовчев. „Автор като Йордан Гошев тепърва ще получава все по-голяма и висока оценка от българската музикална критика. Той тепърва ще ни изненадва със своите творчески предизвикателства“, каза проф. Йовчев.

В края на концерта проф. Гошев получи цветя от името на ректора проф. Борислав Юруков и от Факултета по изкуствата. С поздрав към проф. Гошев се обърна и деканът на факултета проф. д.н. Васил Марков.

„В годините Вие постигнахте завидни върхове в музикалното изкуство както на националните, така и на множество международни сцени в Европа. Забележителни са и Вашите заслуги, като декан на Факултета по изкуствата към Югозападния университет „Неофит Рилски“, за израстването  и постиженията на колегиума ни, достигнал нови художествено-творчески върхове“, каза проф. Марков. Той благодари на проф. Гошев за дългогодишното му и значимо творческо присъствие в българското и европейското музикално изкуство, в българската култура и образование.

The post Авторски концерт по повод 60-годишния юбилей на проф. д.изк Йордан Гошев appeared first on Blagoevgrad.eu.

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!