BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Съдът отмени решението, с което ОИК – Благоевград отказа да прекрати пълномощията на кмета на община Благоевград

С решение от 22.01.2020 г. Административен съд – Благоевград отменя като незаконосъобразно Решение № 300-МИ/20.12.2019 г. на Общинска избирателна комисия – Благоевград, с което е отказала да прекрати предсрочно пълномощията на Румен Георгиев Томов, обявен за избран за кмет на община Благоевград.

Съдът изпраща преписката на Общинска избирателна комисия – Благоевград за ново произнасяне съобразно указанията на съда по тълкуването и прилагането на закона, дадени в постановения съдебен акт.

Според съда, оспореното решение е в противоречие с материалния закон. Румен Томов не е изпълнил нито едно от трите изисквания на чл.41, ал. 3 от ЗМСМА. В едномесечен срок от обявяването на изборния резултат Томов, в качеството си на кмет, не е предприел действия по прекратяване на търговската си дейност чрез заличаване на ЕТ и не е уведомил писмено за това, както Председателя на ОбС-Благоевград, така и ОИК-Благоевград в указания срок до 04.12.2019 г.

Неизпълнението на което и да е от трите изисквания води до предсрочно прекратяване на пълномощията на лицето, което не е съобразило своето поведение с тях. „Това налага отмяната на решението и връщане на преписката на административния орган. При новото произнасяне ОИК-Благоевград следва стриктно да приложи неблагоприятните последици на чл. 42, ал. 1, т. 5 във връзка с разпоредбата на чл. 41, ал. 3 от ЗМСМА – предсрочно прекратяване пълномощията на Румен Томов, избран за кмет на община Благоевград, с излагане на ясни, конкретни и обосновани съображения, съобразявайки мотивите в настоящия съдебен акт“, е записано в съдебното решение.

Решение № 300-МИ от 20.12.2019 г. на Общинска избирателна комисия – Благоевград бе оспорено с жалби от четири партии. ПП ГЕРБ, ПП МИР, ПП Нова алтернатива и ПП Свобода оспорват решението на ОИК – Благоевград, с което отказва да прекрати предсрочно пълномощията на Румен Томов, обявен за избран за кмет на Община Благоевград, по подаден сигнал с твърдение за нарушение на чл. 41, ал. 3 от Закона за местното самоуправление и местната администрация.

Със съдебния акт Административен съд – Благоевград се произнася по жалбите на ПП ГЕРБ и ПП МИР. Съдът оставя без разглеждане жалбите на ПП „Нова алтернатива“ и ПП „Свобода“, тъй като същите нямат представители в ОбС – Благоевград и като такива, според ЗМСМА, нямат интерес и не са активно легитимирани да обжалват решението на ОИК.

Решението може да се обжалва в седемдневен срок от съобщаването му пред Върховния административен съд.

The post Съдът отмени решението, с което ОИК – Благоевград отказа да прекрати пълномощията на кмета на община Благоевград appeared first on Blagoevgrad.eu.

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!