BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Сагата с докторантурата на Иван Гешев (ОБЗОР)

Главният прокурор Иван Гешев стана докторант в Правно-историческия факултет на Югозападен университет „Неофит Рилски“ – Благоевград. Тази новина гръмна в последния работен ден на седмицата и веднага предизвика противоположни коментари и куп спекулации относно как, кога и защо обвинител №1 е започнал да се занимава с науччна дейност.

Научен ръководител на главния прокурор, който е зачислен в самостоятелна форма на обучение, е деканът на факултета доц. д-р Николай Марин. Той потвърди, че Гешев е негов докторант в катедра „Международно право и международни отношения“ и това означава, че ще изследва тема от международното право. Нито той, нито научният му ръководител разкриват подробности на каква тема е докторантурата, кога и как е бил приет главният прокурор, какви документи, удостоверяващи интересите и постиженията в научната област е представил, и т.н.

Гешев е завършил право в Школата на МВР в Симеоново. По време на кампанията му за главен прокурор едно от десетките писма в негова подкрепа беше именно от ректора на ЮЗУ. Като зам.-главен прокурор Гешев беше официален гост на церемонията по дипломирането на абсолвентите на ПИФ през април 2019 г. Ректор на Югозападния университет е проф. д-р Борислав Юруков, избран миналия ноември за втори мандат.

Докторантите, приети в самостоятелна форма, които не работят по основно трудово правоотношение с ЮЗУ „Неофит Рилски“, заплащат за обучението си ежегодно сума в размер на 4 минимални работни заплати. И тъй като не е в редовна форма, главният прокурор няма да получава месечна стипендия от 500 лв. Във вътрешните правила обаче е разписано, че независимо от формата, обучението на докторантите включва научноизследователска (художествено-творческа) дейност, включително участие в научни проекти, посещение и участие в учебни курсове (лекции, семинари, тюториали и др., преподавателска и/или експертна дейност, участие в научни форуми (национални и/или международни), изпити, предвидени в индивидуалния учебен план, защита на докторска дисертация.

„Зелена светлина“ на неговото обучение за придобиване на ОНС (образователна и научна степен) доктор дава факултетният съвет (както е по процедура), след което ректорът издава заповед за зачисляване на докторанта въз основа на решението на факултетния съвет, с която определя формата и срока на докторантурата, научния ръководител и катедрата, в която ще се обучава докторантът. Редовната и самостоятелната форма на обучение са с продължителност до 3 години, с минимален срок за обучение 2 години.

Новината за научното развитие на главния прокурор не е съобщена нито на сайта на прокуратурата, нито в профила му в „Туитър“, нито на сайта на университета, установи пък разследване на „Дневник“.

Източник: blagoevgrad-news.com

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!