BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Президентът иска проверка на сараите на Доган и НСО да свали охраната от него и Пеевски

 

Президентът Румен Радев поиска правителството, прокуратурата и местната власт да извършат проверка на обектите в парка „Росенец“, сред които е т.нар. лятна резиденция на почетния председател на ДПС Ахмед Доган. Държавният глава е настоял още утре да се преразгледа необходимостта Националната служба за охрана (НСО) да пази Ахмед Доган и бизнесмена и депутат от ДПС Делян Пеевски.

Президентът направи изявление по темата, след като във вторник съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов и съпартийци се опитаха да стигнат до плажа в база „Росенец“, където е т.нар. лятна резиденция на Ахмед Доган, но не бяха допуснати от анонимни охранители (още четете тук).

Днес държавният глава потвърди, че охранителите, бутали Иванов, са от НСО. Той каза, че е имал разговор с началника на НСО Красимир Станчев и тече служебна проверка за правомерността на действията им на брега на „Росенец“.

 

„Редно е правителството, прокуратурата и местната власт да извършват проверка на обектите в парк „Росенец“ и при отклонения от законите да се набележат мерки“, каза Румен Радев днес.

Държавният глава припомни, че още през декември е заявил, че Делян Пеевски и Ахмед Доган не трябва да се охраняват от НСО, но това зависи от изпълнителната власт в лицето на премиера Бойко Борисов. Той цитира закона, според който кого допълнително ще охранява службата не зависи от президента, а от тричленна комисия, в която влизат началникът на ДАНС, главният секретар на МВР и началника на НСО.

 

„Именно подопечните на премиера – ДАНС и МВР определят дали към някое лице има заплаха, а НСО осъществява охраната“, каза Румен Радев. Той обяви, че днес е настоял Красимир Станчев още утре да свика комисията, за да се разгледа необходимостта от охрана от НСО на Доган и Пеевски, след като през декември представителите на изпълнителната власт са я потвърдили въпреки неговото искане.

Румен Радев каза, че очаква ресорната комисия в парламента да изпълнява контролните си функции над НСО. В отговор на призивите да упражни правомощията си относно НСО, той каза, че приетият през 2015 г. закон реално е отнел тези правомощия – допълнително охраняваните лица се определят от изпълнителната власт, а контролът е в Народното събрание.

 

„Ако някой не могат или не искат да въдворят ред в службите, но ми вменяват морална отговорност, то нека ми се възстановят правомощията по закон“, завърши Радев.

Източник: blagoevgrad-news.com

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!