BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Запечатаха хижа под Мусала

Спешна проверка бе организирана след сигнал за строеж на хижа на Мусала. Двете хижи на връх Мусала – Каменната и Новата, не работят. Причината – нямат разрешение за вземане и пречистване на вода. Там обаче се строи, информира бТВ.

На Каменната хижа има багер и работници, а проверяващи от четири институции започнаха проверка с дрон и папки под ръка.

Хижите са собственост на Българският туристически съюз. Техен наемател е Трайчо Пройчев. Твърди, че построеното помещение не се готви за пречиствателна станция, а ще бъде склад, където ще се държат дърва. Ден по-рано от туристическия съюз заявиха друго.

Разрешително за строеж има от 2011 г. – за възстановяване на хижата след пожара през 1988 г. Разминаване в размерите на постройката не са открити.

„Първоначално беше разписано, че на кота -25 трябва да бъде изградено пречиствателно съоръжение, но в този случай, при тази промяна, не знам за какво ще бъде предназначено”, коментира Красимир Андонов, директор на Национален парк „Рила”.

Трябва да се направи и проверка спазени ли са сроковете за строеж с Община Самоков. Ако не, може да се стигне до премахване на постройката. От общината не отговориха заради отпуск на главната архитектка.

Проверките доведоха и до запечатване на новата хижа и пълна забрана за достъп до нея. От Дирекцията за национален строителен контрол имат съмнение, че работи, без да е въведена в експлоатация.

Освен бидон с фекални води, в хижата има и касетки с хляб, обзаведени стаи с легла и чаршафи и одеяла, без да има разрешение за ползване.

Старите съоръжения за вземане на вода, които са в лошо състояние, не се ползват за водоподаване към двете хижи, установиха от Басейнова дирекция. Проверката обаче няма да приключи с това.

Докато текат проверките, тече и процедура за искане на разрешение за водоснабдяване на двете хижи от Алеково езеро. Решение все още няма. През 2018 г. има и отказ за заустване на отпадъчни води от хижите, защото зоните са защитени.

The post Запечатаха хижа под Мусала appeared first on Blagoevgrad.eu.

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!