BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Държавата прави 100 бензиностанции със собствено финансиране

Със създаването на петролна компания, държавата ще даде достъп до данъчните складове на всики търговци на пазара. Това каза министърът на финансите Владислав Горанов, предаде БГНЕС.Държавната петролна компания ще получи от държавния резерв всички дейности и активи по отношение на нефт и нефтопродукти, така и запасите, които се формират в ангажимент по линия на европейското законодателство, съобщи Горанов.

Компанията ще получи и контрола от страна на частните обекти, доколко те изпълняват своите ангажименти, продължи финансовият министър

По думите на Горанов темата за бензиностанциите е вторична към този законопроект.

Той обясни, че искат да създадат допълнителна конкуренция и да са сигурни, че участвайки на този пазар, държавата може да покаже действителната цена, при минимални надценки, на която могат да бъдат продавани горивата на територията на България.

Упрекът, че това е непазарно действие – пазарът ще реши, защото търговията с горива по начина, по който се регулира, е напълно свободно, уточни Горанов.

Ако тези държавните бензиностанции ценообразуват разумно могат да покажат или равна на останалите цена, или по-добра. Фактът, че има бензиностанции, които могат да продават на 50-60 стотинки по-ниска цена, ни провокира, заяви още Горанов.

От думите му се разбра, че първоначално държавните бензиностанции ще са 100 на брой. Те ще бъдат изградени в населени места, където големите вериги не изграждат обекти и на първокласните пътища и магистрали.

„Приоритет на законопроекта са лицензираните данъчни складове и осигуряването на максимална конкуренция. На пазара има доста сериозни отклонения по отношение на предлагането от различните стопански обекти“, подчерта Горанов и заяви, че държавата може да действа като търговец. Конкретно по отношение на горивата тя влияе върху ценообразуването чрез ДДС и акцизите.

Горанов посочи, че понастоящем базите на държавния резерв не са данъчни складове. Те не могат да бъдат използвани за търговия. „Те трябва да придобият статут на данъчни складове, за да бъдат достъпни за всички икономически субекти. Колко данъчни складове допълнително ще бъдат изградени зависи от необходимостта на пазара“, уточни финансовият министър.

Държавата ще влезе там, където не работи пазара или има необходимост, заяви финансовият министър.

Независимо, че КЗК твърди, че пазарът работи съвършено, мислим, че има нужда от намеса и преодоляване на конкуренцията, продължи Горанов.

Според него либералният модел трябва да е поставен под съмнение и като пример даде цените на предпазните маски в период на кризата.

Министърът на икономиката Емил Караниколов каза, че изграждането на бензиностанции няма да става със средства от държавния бюджет, а със собствено финансиране.

Продажбата на горивата на дребно ще се финансира на търговски принцип.

До пролетта на 2021 г. може да имаме работещи обекти, посочи още Горанов.

Всичко в политиката на нашето правителство е насочено към крайните потребители, коментира веднага след извънредната пресконференция в Министерски съвет Теменужка Петкова.

Това ще бъде търговско дружество, което ще има капитал, обясни енергийният министър как компанията ще функционира. За пример тя даде Националната електрическа компания.

The post Държавата прави 100 бензиностанции със собствено финансиране

appeared first on Blagoevgrad.eu.

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!