BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Депутатите имат две седмици да предложат нов състав и ръководство на КЕВР

Парламентът одобри процедурните правила за избор на нов състав и ръководство на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), съобщава БГНЕС. Така от днес започва да тече 14-дневен срок, в който народните представители и парламентарните групи ще могат да номинират своите кандидати. Предложенията трябва да бъдат отправяни мотивирано до Комисията по енергетика, която на по-късен етап ще проведе публичното им изслушване.

Буквално преди дни депутатите гласуваха и промени в Закона за енергетиката, с което намалиха изискуемия стаж за кандидатите и на практика облекчиха процедурата по избор. Новите текстове обаче все още не са влезли в сила, което доведе до юридически казус, обсъждан по време на днешните дебати.

„Това създава едно несигурно състояние. Поставяме приетите завчера условия в закона в зависимост от това кога и как ще бъдат публикувани в Държавен вестник тези изменения. Дали ще влязат в сила и ако не влязат, какво правим?“, повдигна въпроса от парламентарната трибуна депутатът от БСП Таско Ерменков. Според него срокът за подаването на документи би трябвало да бъде обвързан с обнародването на промените, а не да бъде определян в календарни дни.

„Вие сте прав. В този 14-дневен срок важи действащият закон. Ако бъде обнародван новият, от този момент важат новите поправки. Ако президентът по някаква причина върне закона, в този случай ще избираме по старите правила. Това показва, че ние не сме се спрели на конкретен кандидат, но имаме кандидати, които искаме да разгледаме. В крайна сметка – каквото се получи. Важното е да имаме повече кандидати и повече прозрачност“, бе отговорът на Валентин Николов от ГЕРБ, който оглавява и ресорната парламентарна комисия.

От ДПС също настояха критериите да бъдат гласувани така, както са предложени.

Настоящият състав на енергийния регулатор вече е с изтекъл мандат, но продължава да изпълнява своите правомощия до избора на нови комисари.

 

Източник: blagoevgrad-news.com

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!