BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

В Росенец: жив щит от симпатизанти на ДПС, полицията спря „плажуващите“

Христо Иванов: Българските власти помагат на ДПС да демонстрира сила. Протестът се мести – пред общината

Няколко часа преди акцията за масово плажуване на брега до т.нар. Догансарай, симпатизанти на ДПС образуват своеобразен жив щит около имението.

Както Клуб Z писа, младежи от младежката структура на Движението бяха организирани от кмета на Гърмен Феим Иса и още снощи започнаха да пристигат в Росенец. Като казваха пред камерите, че отиват на… плаж. Симпатизантите са от Гърмен и Кърджалийско, Хасковско.

Съпредседателят на Демократична България Христо Иванов също вече е в района. Иванов обаче се изненада от „избирателната пропускливост“ на пратените да охраняват двете мероприятия полицаи.

Пред камерата на бТВ Иванов показа уведомлението към общината в Бургас за организираното от него мероприятие, като посочи, че униформените пропускат само симпатизантите на ДПС, но не и участниците в „масовото плажуване“. По думите му мястото на „пропускателния пункт“ е своеобразна тапа, на която около 11 ч е възможно да се срещнат двете групи – което е предпоставка за възникване на напрежение.

„Българските власти помагат на ДПС да демонстрира сила, че властта е на тяхна страна“, заяви Иванов.

Той многократно напомни на полицаите, че при съгласуването на акцията вчера органите на властта са заявили, че няма пречка „плажуващите“ да бъдат допуснати до брега, тъй като няма друго заявено мероприятие. Днес обаче вече се оправдават с наличието на симпатизантите на Движението и така спират хората, участващи в акцията.

Това наложи самият Иванов да обяви, че протестът се мести – пред сградата на Община Бургас.

А малко по-рано Иванов написа във фейсбук:

„Днес очакваме организирането на провокации на Росенец: ДПС събира голяма маса свои активисти с автобуси към летния сарай и явно също ще организира провокативно контра-събитие. В последните дни е издигната незаконна ограда, срещу която пускаме жалба. След провокацията на НСО с опита да спрат навигацията и цялостното поведение на службата в последните дни, е ясно, че тя ще действа като военно крило на ДПС днес. Въпреки всичките ни опити вчера, не можахме да получим адекватно съдействие от полицията: отказаха да се ангажират, че ще има кордон, не дадоха информация за планираната разстановка на място, не беше определен път за преминаване на хората покрай сарая.

Не бих се изненадал да има провокатори и различни провокационни действия от страна на НСО и ДПС.Сараите винаги са използвали етническото напрежение като своя легитимация.

Призовавам никой да не се поддава на провокации и да не се въвлича в агресивни действия! Не бива да им дадем възможност да успеят с планираната си провокация да разиграват „етническата карта“! Отиваме на Росенец като свободни граждани. Независимо от произхода си, всички нормални хора искат правила и законност. България е една за всички!“

До акцията по масово плажуване се стигна, след като миналия вторник Иванов и двама негови сподвижници стигнаха до непристъпния „анклав“ с лодка и опитаха да слязат на брега. Бяха посрещнати от охранители и грубо отблъснати. В последствие стана ясно, че гардовете са служители на Националната слубжа за охрана (НСО). С този акт съпредседателят на ДБ искаше да покаже, че Доган е завзел неправомерно българска територия със съдействието на държавните институции.

Всичко това предизвика широк отзвук, като доведе до поредните престрелки между „Дондуков“ 1 и „Дондуков“ 2 – кой носи отговорност за НСО и завърши с оставката на началника на службата ген. Красимир Станчев. Институциите обаче не се произнасят по законността на строежите при Росенец, известни като Догансарай.

Източник: blagoevgrad-news.com

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София
Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.