BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Въвеждат 10-годишна абсолютна давност за събиране на вземания от физически лица

Въвежда се 10-годишна абсолютна давност за събиране на вземания от физически лица.
“Така парламентът сложи край на вечния длъжник”, заяви пред “Труд” доц. Милен Михов, депутат от ВМРО от Великотърновския избирателен район.

Народният представител допълни, че това е първа стъпка към борбата на ВМРО за въвеждането на института на т.нар. „частен фалит“. България е единствената държава от ЕС, която не разполага с такива специализирани текстове в законодателството си.

В сряда народните представители единодушно приеха на първо четене промените в Закона за задълженията и договорите (ЗЗД). С тях се въвеждана 10-годишна абсолютна давност за събиране на вземания от физически лица, което слага край на „вечния длъжник“.

Промените в бяха внесени преди месец от депутатите от Обединени патриоти и ГЕРБ. Припомняме, че по време на извънредното положение по инициатива на съпредседателя на ПГ „Обединени патриоти“ и заместник-председател на ВМРО Искрен Веселинов за обществено обсъждане беше поставен и отделен Закон за защита на физическите лица при неплатежеспособност.

В приетите на първо четене промени в ЗЗД реално са първа стъпка към премахване на дълговото робство и фигурата на „вечния длъжник“. Промените предвиждат с изтичането на 10-годишна давност да се погасяват всички вземания срещу физически лица, независимо от прекъсванията ѝ, освен в случаите, когато задължението е отсрочено и разсрочено. Правилото няма да важи за задължения на еднолични търговци, както и за дългове, произтичащи от непозволено увреждане и неоснователно забогатяване. След приключването на тези 10 години кредиторите няма да имат право на претенции по съдебен ред или по някакъв друг ред да искат събиране на това вземане.

“Става дума за огромна група хора в България, които по една или друга причина са изтеглили кредити, изплащали са ги, били са коректни в немалък период от време, след това някакво неблагополучие ги е довело до невъзможност да плащат и затъват в една спирала, наречена „вечният длъжник“.
Над 600 000 са изпълнителните производства, което засяха стотици хиляди съдби. Много от хората в такова положение предпочетоха да емигрират от България, за да имат сносни доходи зад граница и съдия-изпълнителите не ги преследват”, изтъкна доц.Михов.

По думите му има изпълнителни производства, които продължават повече от 10-15 години. Дългът на едно лице се прехвърля като наследство на неговите деца. Така тази дългова верига няма край. А през време на тези производства допълнително се трупат лихви и разходи, които допълнително утежняват дълга.

The post Въвеждат 10-годишна абсолютна давност за събиране на вземания от физически лица

appeared first on Blagoevgrad.eu.

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!